В Джаза: Jazzmeia Horn

Любов и освобождение е името на последния албум на американската изпълнителка Джазмея Хорн, както и думите, които най-добре я описват. Защото тя не само пее за тях, но ги въплъщава. От момента, в който излезе на сцената, усещаш нейната сила, увереност и лекота, с която предава на публиката посланието си за любов и социална отговорност към самите нас и заобикалящия ни свят. Музиката е светлина и позитивност за двукратно номинираната за Грами изпълнителка и нейната публика усеща именно тези емоции.

Умората след концерта на последното издание на Белград Джаз Фест не попречи на Джазмея да ни отдели време, за да поговорим за новия ѝ албум и силата да обичаш себе си.


Имах удоволствието да те слушам миналото лято на фестивала A to JazZ в София. И тогава, и след концерта ти на Белград Джаз Фест почувствах, че хората, когато напускат концертите ти, са по-щастливи, сякаш по-леки и изпълнени със сила. Как се чувстваш ти след концертите си?
Джазмея: Чувствам и двете. Чувствам се изпълнена със сила, че източникът, създателят ми е дал тази сила, която да канализирам, и по този начин да внеса позитивност в живота на други хора. Защото това е много рядко. Много мъка и болки се случват по целия свят. И фактът, че моят глас може да донесе на някого точно обратното – много съм благодарна за това.

Това е подарък.
Джазмея: Точно така. Така че за мен това е причината да продължавам да го правя. Въпреки умората ми и че съм далеч от децата си.

Сигурно ти липсват много…
Джазмея: Толкова ми липсват, да, но хората се нуждаят от светлина и от любов. А в света днес няма много любов. Така че, щастлива съм да го правя.

В скорошно интервю спомена, че първият ти албум Social Call е призив за социално осъзнаване. Докато вторият ти албум Love and Liberation е по-скоро призив за действие. Мислиш ли, че един артист трябва да има социална отговорност, един вид осъзнатост в изкуството си? И защо?
Джазмея: Ако те не искат, това зависи изцяло от тях. Някои хора са републиканци, някои хора са демократи. Някои хора са за аборта, други са против. Всеки има собствен избор. Те могат да правят всичко, което искат. За мен е невъзможно да съм жена, да съм чернокожа, да съм майка, да съм музикант и да не казвам нищо за случващото се в обществото. Не осъждам никого, но аз не мога да мълча. Не мога да живея по друг начин. Защото виждам случващото се, пътувам по целия свят. Преди няколко седмици бях в Бразилия. А бедността там е ужасяваща. В Америка обаче е същото. Същото! Хората казват, че Америка е една от най-развитите държави. Но всъщност не е. Аз живея там. Знам го! Така че това е нещо, за което трябва да говорим. По цял свят, не само в Бразилия, не само в Европа или в Америка – в света има огромна болка. И много хора не говорят за това.

Те живеят като в балон…
Джазмея: Чувствам, че трябва да говоря за това. Ако другите не го правят, това е окей. Няма да се разстройвам от този факт, защото всеки носи своята отговорност в този свят и в обществото. Някои пеят класическа музика, други пеят джаз. Някои хора пеят рок. Други – поп. Има толкова различни пътища и пространства, в които да съществуваме заедно. Същото е и със земята. Има достатъчно земя за всички нас, за да живеем спокойно, ако желаем. Но има хора, които властват над земята, защото се страхуват от другите хора. Това е истината. И когато задълбаем в това, в крайна сметка стигаме до любовта и освобождаването.

В тази връзка – какво идва на първо място -любовта или освобождението?
Джазмея: Трябва да бъдат заедно. Ако не обичах себе си, нямаше да мога да бъда толкова свободна с думите си, със звука и изразяването си. И ако не исках да бъда свободна, не бих се обичала.

Те са свързани.
Джазмея: Ето защо поставям любовта и освобождаването заедно, а не само любовта. И не само освобождаването. Заедно – сърцето и духът. Сърцето трябва да бъде изцелено и свободно. А духът трябва да може да бъде свободен. Но ако сърцето е твърде тежко, и духът няма да може да лети. Така че имате нужда и от двете.

Как можем да постигнем това изцеление на сърцето – особено в днешно време?
Джазмея: Не позволявайте на обществото и другите хора да диктуват мислите ви. Има много реклами, които казват – купете тези дрехи, купете онези обувки, купете тази музика. Каква храна да ядете, къде да живеете. Ако решите сами какво искате, никой друг не може да ви каже какво е добре за вас. Хората ми споделят непрекъснато – „носиш прекалено много бижута, танцуваш прекалено много на сцената. Защо трябва да носиш африкански дрехи през цялото време или защо трябва да носиш този шал на главата? Защо просто не носиш черно?“.  Това е техният стандарт за джаз. Но не е моят стандарт за джаз. Аз съм Джазмея и никой няма да ми казва как да правя джаза си. Никой! (смее се) Ако всички възприемат този подход, тогава ще бъдем по-добър свят един за друг. Така мисля.

Страхотна философия. И един последен въпрос. Какво предпочиташ – диня или пъпеш?
Джазмея: Не бих се отказала от никое. Аз съм от Тексас и дядо ми до ден днешен отглежда и диня, и различни видове пъпеш. Имаме и специален вид пъпеш “медена роса”, който не можете да намерите никъде. Само в Тексас. Харесвам ги всичките!

интервю и снимки: София Хусейн за Dinya

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.