Вълната на Аалто

Спомням си, когато получих като подарък от моя добра финландска приятелка вазата Савой. Тя пропусна да ми обясни колко известен предмет притежавам, само спомена, че е нещо много типично за Финландия, нещо като розовата вода в България или…знам ли, рисуваните гювечета (!). Съвсем не подозирах, че държа в ръцете си прословутата ваза на знаменития финландски архитект Алвар Аалто, но интуитивно, само чрез досега с плавните вълни на формата, сякаш вече чувах северния вятър и усещах как поклаща клоните на дърветата, под които се спотайват могъщи лосове, как вълнува езерата. Усещах онова, което може би е един от крайъгълните камъни в творчеството на Аалто, а именно неразривния съюз между създаденото от човека и природата. Връзката с първоизточника – така необятен и така близък, с абстрактността на безкрая.

Алвар Аалто е финландски архитект, скулптор, дизайнер и художник, който започва своята кариера през 20-те години на миналия век във Финландия и след смъртта си през 1976 оставя огромно интелектуално наследство на своята родина и на света. Патетично казано, но пък съвсем заслужено, защото той безспорно е един от скандинавските пионери в сферата на архитектурата и дизайна. Аалто преминава през така наречения нордически класицизъм, потапя се в емблематичния за времето си модернизъм и накрая се отдава на нещо свое: експеримент между различни архитектурни течения, елементи и технологии, все така успешно обвързващ сградата с контекст и природа, все така търсещ хармония между обект и пейзаж. Бихме могли да напишем книга за онова, което Аалто завещава на поколенията, можем дори да се опитаме да поучим сегашните архитекти що е то архитектура за човека, архитектура, която се подчинява на чиста и разбираема логика и остава все така логична години след създаването си. А може би е по-добре да замълчим и да оставим читателя да потърси изводите сам. И да се върнем към вазата Савой и нейната нехайно причудлива, вълнуваща форма.

Вазата Савой се ражда през 1936 като част от серия съдове, предложение на Аалто в конкурс на известната финландска фабрика за стъклени продукти, Iittala. Основната цел на надпреварата е да се създаде дизайн, подходящ да бъде представен на Световното изложение в Париж на следващата година. Аалто взима участие в конкурса със скици и колажи, някои от които доста лежерни, наричайки работата си „Кожените панталони на ескимоската жена“. По скиците на знаменития автор са създадени 10 обекта, вариращи от плоска чиния до ваза с височина един метър. Представени на изложението в Париж през 1937, те печелят популярност и остават и до ден-днешен нарицателно в скандинавския дизайн. В същата година съдовете са избрани от известния луксозен ресторант „Савой“ в Хелзинки, където биват поставени на всяка маса. Ето защо най-популярният дизайнерски обект на Аалто, вазата, носи името Савой.

Формата на вазата изглежда на пръв поглед капризна, но всъщност отразява логиката в творчеството на Аалто. Като при всяко известно артистично явление, и в тази странна органична фигура от стъкло се влагат всякакви тълкувания. Някои твърдят, че е вдъхновена от формата на проста дъждовна локва, други, че символизира финската природа, езерата и безкрайността. Смята се, че може би е вдъхновена от разлятата природа на течността, която съхранява, или от сечението на разрязано в основата си дърво. Всъщност най-вероятната хипотеза е идеологическата обвързаност на Аалто с модерното абстрактно изобразително изкуство и скулптура, както и с органичните модернисти като Хуан Миро и Ханс Арп. А може би истината е някъде по средата и едновременно никъде, неопределима като формата на вазата Савой. Неоспорим обаче е фактът, че една ваза, която позволява толкова тълкувания и легенди, която буди въпроси и безброй отговори, която вълнува и символизира, като същевременно оставя усещане за полет на духа и мисълта, далеч не е обикновен съд за цветя , а пространство за идеи. Бихме могли уверено да заявим, че Савой не се числи към графата вещи (а мисли!) и тъкмо това я прави награда за всеки притежател.

През годините еволюират както производствената технология на вазата,така и цветовият асортимент и размерът на продуктите, но остават непокътнати уникалната форма на всеки един обект и името на Аалто върху им. Всяка ваза е различна от предходната и следващата, също както всяко нещо в природата, също като нас. Като горд неин притежател заявявам отговорно , че не е минал и ден, без да я погледна и да не се почувствам някак лека и доволна. Като листо, което се рее, като дъждовна капка, като съмишленик, като наследник, като част от велик замисъл, като…себе си.

Райна Бояджиева за Dinya

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.