Вело Село: Георги

 

Име?

Георги Петлешков.

Откога караш колело като начин на придвижване из града?

2007. Приятелката ми, след като беше събирала от джобни в продължение на месеци, докато учеше в Академията в Пловдив, ми подари първия маунтин байк. Един Drag, който и до днес карам от време на време. Тогава за първи път се запалих по използването на колело като много по-бърз начин на придвижване в  градска среда от автомобил или обществен транспорт.

Какъв е дневният ти маршрут

Надежда – Център. Преди да изградят велоалеята на надлез Надежда и гарата, основно се движех покрай гара Север, ТЕЦ-а, Гробищата, Сточна гара и паметник Левски.

Кои са любимите и кои не толкова любимите ти места за каране в града?

Странно, но обичам да се промушвам между колите. Особено ми прави удоволствие да минавам възможно най-бързо между спрелите в задръстване коли. Без значение къде в центъра. 🙂 Не харесвам дълги и скучни прави, както е между надлез Надежда и Сточна гара.

Опиши колелото си и  промените, които си направил, за да стане по-удобнo.

Имам 4 колела. Две са ми особено на сърце и ги редувам в зависимост от дневния маршрут и работата, която трябва да си свърша. Основното е RAMHT1, с много подобрения в компонентите за по-твърдо каране. Усилени педали, курбел, средно движение, хидравлични и механични спирачки, олекотено кормило и т.н.  Другото колело е също RAM, но HT3  и по-малък размер, за случаите, когато трябва да се побирам в асансьори.

Как придвижването с колело може да стане по-удобно и популярно?

Може би най-важното нещо, което трябва да се промени, е повече велоалеи, обучение на шофьорите, че има и други участници в движението по пътя. Същото трябва да се случи и с пешеходците, за които съществуващите велоалеи са като магнит.  И не на последно място, охраняеми велопаркинги.

Какъв съвет ще дадеш на начинаещия градски велосипедист?

Когато се движите между коли,  гледайте шофьорите в очите, за да предвидите реакциите им. Българският шофьор няма навик да използва мигачи и много често гледа през нас, тоест гледа ни, но не ни вижда.

Нещо друго, което искаш да споделиш? 

Колелото може да се кара не само в слънчеви дни.

Иван Пейнирджиев за Dinya

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.