ВРЕМЕ Е ЗА КИНО!

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival) ще събере своите зрители за 19-та поредна година през месец март. Фестивалът, наложил се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топфестивала (според сп. Variety) и акредитиран от FIAPF, ще даде възможност на българската публика да види 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

За първи път СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ще представи специален фокус върху кинематографията на Грузия. Моя русалка, моя Лорелай на Нана Джорджадзе, Булки на Тинатин Каиришвили, Мандарини на Заза Урушадзе, класиката Пиросмани (1969) на Георгий Шенгелая и Покаяние (1984) на Тенгиз Абуладзе са само малко част от заглавията, които ще можем да видим.

Рубриката Големите награди включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата са Зимен сън (Златна палма – Кан ’14) на Нури Билге Джелайн, Черен въглен, тънък лед (Златна мечка – Берлинале ’14) на Дяо Инан, Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването (Златен лъв – Венеция ’14) на Рой Андершон.

Но несъмнено едно от най-очакваните събития ще бъде шедьовърът на Андрей Звягинцев, Левиатан (Златен глобус за чуждоезичен филм, приз за най-добър сценарий в Кан, най-добър филм в Лондон, най-добър чуждестранен филм в Мюнхен, номинация за БАФТА, номинация за Оскар за най-добър чуждоезичен филм).

И ако това не е достатъчно, то нека не забравяме и дванадесетте първи и втори филми на режисьори от цял свят, които ще се състезават в Международния конкурс на фестивала, както и рубриката Киното днес – майсторите включваща най-новите филми на утвърдени имена от световното кино.

София Филм Фест стартира на 5 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на първия игрален филм на режисьора Георги Балабанов, базиран във Франция. Досието Петров е по сценарий на кинолегендата Жан-Клод Кариер, с участието на Михаил Билалов, Христо Шопов, Цветана Манева, Ани Пападопулу, Радина Кърджилова, Деян Донков и др. За всеобща радост самият Кариер ще присъства на премиерата на Досието Петров. Припомняме също, че режисьорът съвсем скоро получи почетен Оскар за цялостно творчество.

София Хусейн за Dinya

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.