Една Fabrica в Тревизо – Пътуване до града на Benetton и Pinarello

 

Новородено с неотрязана пъпна връв, целуващи се свещеник и монахиня и умиращ от СПИН човек, смесен гей брак между азиатка и бяла жена с чернокожо дете, страстни политици… Ако поне някоя от тези картини ви говори нещо, значи почти сигурно сте се чудили и къде живее злият гений, който измисля трогателните реклами на Benetton през последните 20 години. Не е един, а са много. Не е рекламна агенция, а е фабрика. Е, не е и фабрика, а е Fabrica.

Какво е Fabrica?

IMG_7016На снимката: Fabrica Research Center

На етикета на Fabrica пише „Communications Research Centre“. Разбира се, това не може да я опише пълно. Fabrica наистина е център за комуникация – в него работят постоянно около 30-ина души, които ръководят различни студиа. Студиата са се променяли в годините, но общото между тях е, че изследват различни форми на комуникацията – реклама, медии, журналистика, изкуства. Такива са студиата: “Being and Dying”- изучава живота на съвремения човек и задачата му е да го подобри; “Campaign”- art activism, advertising, digital, guerrilla; „Colors Magazine“ – списанието на United Colors of Benetton; „Documented Narratives“ – наследник на филмовото студио на Fabrica, чиято най-голяма заслуга в миналото е филмът, носител на Оскар “Ничия земя” на Данис Танович; “Sound Interaction”- музикалното студио на Fabrica; “Urban Codes” – interactive студиото на Fabrica за творчески настроени програмисти и други.

Тайната съставка

IMG_7029На снимката: Fabrica Research Center, привечер

Fabrica сменя своята кръв почти непрекъснато и точно там се крие силата й. Всяко студио има по един-двама директори, а останалите работещи са стипендиантите на Fabrica: “fabricanti”-те. Те са млади професионалисти под 25 год., развиващи се в различни области. Всеки от тях прекарва във Fabrica 1 година, след което отстъпва мястото си на следващия. Така постоянно пристигат хора отвсякъде – с различни идеи и различни настроения към заобикалящия ги свят. Това е и тайната съставка на Benetton – във всеки един момент от създаването на Fabrica зад Benetton стоят стотина от най-бурните млади умове под 25-годишна възраст от цял свят –ОливиероТоскани (фотографът на Benetton и създател на Fabrica) е успял да създаде практически неизчерпаем източник на идеи. Работещите в центъра най-често идват от Италия, Бразилия и Англия, но всъщност в research center-a няма значение откъде идваш, а какво носиш със себе си.

Как се влиза във Fabrica?

IMG_7020На снимката: Fabrica Research Center

За да кандидатствате във Fabrica, е необходимо да изпратите портфолио и да посочите защо искате да работите в избраното от вас студио. Одобрените кандидати биват поканени за двуседмичен изпитателен период в Тревизо, а ако след този срок нещата се получат, новодошлите се превръщат във “fabricanti” – носители на едногодишната стипендия за работа във Fabrica.

Стипендията

Концепцията на Fabrica е да даде възможност да се развивате една година в избрана от вас област и да подкрепи работата ви по личен проект (например Fabricanti Handbook – книжка на двама графични дизайнери за годината им във Fabrica). Как се отплащате – с останалите проекти на Fabrica, по които работите, а те най-често са насочени към развитието и разширяването на Fabrica – презентации, документални филми за дейността на центъра, участия в работилници и семинари.

От София до Fabrica

Научих за Fabrica през април 2013 и по-специално за Colors Magazine, което търсеше фотографи и редактори на статии. Месец, след като изпратих своето портфолио, не получих дори отрицателен отговор и реших, че ще го изпращам, докато ми кажат “не”. Три имейла и три месеца по-късно получих отговор от главния редактор на Colors, който ме покани за две седмици през ноември в Тревизо. Според условията, Fabrica щеше да ми осигури жилище и безплатен обяд, а за останалите разходи трябваше да се погрижа сам. Чудесен повод да посетя за първи път Италия. Let’s pack!

IMG_7006На снимката: Първият магазин на Benetton в центъра на Тревизо

Тревизо сам по себе си е нещо като малък общински център в Северна Италия. Градът е много стар, има река, която го заобикаля, и на чийто бряг са разположени стари крепостни стени и римски порти в четирите края. В центъра на града има няколко канала, които наподобяват венецианските – Венеция е само на 30км от Тревизо. В Северна Италия живеят енергични, предприемчиви и работливи хора и Тревизо е чудесен пример за това. Градът е доста богат, а в него са създадени брандовете Pinarello, Benetton и Lotto. Fabrica се намира в селцето-предградие Villorba, а сградата й е проект на архитекта-рокзвезда Тадао Андо, имал задачата да разшири и модернизира италианско имение от 17 век. Резултатът прилича на космически кораб – по-голямата част от разширението на вилата е под земята, има фотографско и видео студио, голяма библиотека, киносалон и много открити пространства. „Фабрикантите“ обитават апартаменти на Fabrica в самия център на Тревизо.

 

Untitled-6

На снимката: Тревизо

Сутринта, в която пристигнах във Fabrica, трябваше да се регистрирам при административния директор. При регистрацията ми се установи, че въпреки несекващия поток кандидати от цяла Европа и дори Бразилия, се оказвам едва третият българин във Fabrica. Замислих се защо никой не е опитал да кандидатства, при все, че Fabrica е чудесно място за развитие на млади таланти, каквото няма дори и бегъл аналог в България. Така и не можах да стигна до отговор, но се притеснявам, че е намесена някаква форма на тежко късогледство.

Цялата програма на Fabrica е създадена така, че от първия ден да потънеш в културното многообразие, зад което застава Benetton. През двете седмици във Fabrica живях в 4-стаен апартамент с още трима стажанти от Бразилия, Канада и Германия.

IMG_7026На снимката: В редакцията на Colors Magazine

Преминах своя изпитателен период в най-особеното студио на Fabrica – списанието Colors Magazine. То e тематично и излиза четири пъти в годината, a мотото му е “showing the world to the world”. Всяка тема на списанието е свързана с глобализацията и живота на съвременния човек и проявленията й по света – Апокалипсис, Съвременно изкуство, Фекалии, Щастие, Теленовели, Транспорт, Медии, Море– това са само някои от 88-те броя досега (всички броеве без последните два могат да се изтеглят свободно). В Colors постоянно се работи по предстоящия брой и работата се доближава до „9/5 desk job“ стандарта, за разлика от другите студиа, при които задачите зависят от конкретните проекти. В Colors са и най-многото постоянно работещи във Fabrica, с изключение на хората, занимаващи се с проучвания, които са най-често стипендианти. Списанието печели много награди и признания за art direction, дизайн и фотография, а силният визуален стил е отличителната му черта. Може да се каже, че това е бутиково списание – излиза в сравнително малък тираж и струва скъпо. Въпреки че пишат за целия свят, редакторите на Colors не пътуват, тъй като бюджетът на списанието не е голям. Все пак списанието има свой фотограф, който пътува поне веднъж на брой, за да заснеме репортаж специално за Colors Magazine. Останалите снимки се набират от фотографи, с които списанието работи от разстояние.

IMG_7331На снимката: Студиото за дизайн на Fabrica

За двете седмици на моя изпитателен период имах задачата да подготвя три статии за блога на списанието, да участвам в селекцията на теми за следващия брой и да измисля и опиша личен проект, по който бих работил в продължение на година. Във видео студиото други стипендианти трябваше да заснемат кратки документални филми за обект във Fabrica, като го деконтекстуализират и извадят от нормалното му предназначение, а стажантът от Германия трябваше да измисли коледните подаръци на Fabrica в студиото за продуктов дизайн.

Untitled-9

На снимката: Библиотеката на Fabrica

Във Fabrica границите между хората се стопяват за минути. Всеки, който срещне нов човек, бърза да се запознае с него и така до края на първата седмица си разменил поне по 2-3 изречения с почти всички фабриканти и си изпил по чаша вино с някои от тях вечер след работа.

Всяка сряда в киносалона на Fabrica има прожекции на избрани филми, а през седмица се организират лекции от интересни хора. По време на своя престой имах шанса да присъствам на лекция от Giles Duley. След доста успешна кариера като моден/музикален фотограф, Giles Duley зарязва всичко и се захваща с фото журналистика в зони с тежки конфликти с идеята да разказва историите на хора в беда чрез снимките си. През 2011 в Афганистан настъпва бомба и се отървава на косъм, но губи двата си крака и едната ръка. На излизане от болницата първите му думи са „I’m still a photographer“(Все още съм фотограф). И да, връща се в Афганистан, за да довърши започнатото. По време на лекцията му се бяха събрали почти всички фабриканти.

Untitled-11

На снимката: Giles Duley показва видео кадри, на които е сниман секунди след експлозията през 2011 година, докато войници се опитват да го спасят.

Уикендът е време за забележителностите на Тревизо, сред които самият господин Пинярело и неговият първи магазин, където е започнала пътя си може би най-добрата марка велосипеди в света, пътуващият пазар и, разбира се, Венеция, която е на 25мин и 6 евро пътуване с влак от центъра. Преживяване, което трудно се описва с думи.

Untitled-12

На снимката: Магазинът на Pinarello в Тревизо

За двете седмици в Тревизо успях да напиша две статии, посветени на начините, по които затворниците комуникират с външния свят. Едната статия бе за осъдени на смърт в САЩ, а другата за осъден българин в Бразилия. Не станах fabricant, тъй като не можах да се впиша в екипа и работата на Colors, но цялото преживяване ми донесе ценен опит и познанство с интересни хора. Успях да видя къде се раждат идеите на Benetton и да се вдъхновя от тях. Приключението Fabrica си заслужава дори и за две седмици и няма ни най-малка причина да не се изпита.

IMG_7325На снимката: Вечер по коридорите на Fabrica

Тази статия описва доста бегло всичко, което преживях във Fabrica (за пълното описание ще е нужен сигурно цял пътепис “До Тревизо и назад”). Целта да я напиша бе вярата ми, че в България има много таланти, които заслужават да се развиват на място като Fabrica, но рядко търсят възможности за изява извън рамките на своето всекидневие, а често и не си вярват, че някой би оценил уменията им извън България поради голяма конкуренция или други причини.

Untitled-14

Авторът е готов да помогне на всеки, който иска да получи повече информация или насоки за кандидатстване във Fabrica.

Иван Манчев за Dinya

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.