Фолклор, джаз и отвъд: Александър Михайлов и неговата Патърдия

В живия свят на музиката, където различни култури и стилове се преплитат, малко артисти успяват да създадат свой собствен и завладяващ звуков пейзаж така както Александър Михайлов. Движеща сила на квинтета „Александър Михайлов и неговата Патърдия“, кръстен на дебютния му албум, този талантлив музикант безпроблемно съчетава българските си фолклорни корени със сложността на джаза и енергията на ърбан влиянията. Неотдавна селектиран като единствения български артист за тазгодишното престижно издание на A to Jazz World Music Showcase, новаторският подход и искрените композиции на Михайлов му спечелиха международно признание. Присъединете се към нас, за да се потопим в историите, вдъхновенията и бъдещите стремежи на музиканта, който не спира да прекроява границите на съвременната музика.

Как започна с музиката? И кои са основните влияния, които са формирали артистичния ти път?

Още в ранна детска възраст родителите ми ме насочиха към детската опера в родния ми град Варна и съм в музикална среда от тогава. По-късно в училище, когато бях на 10 години, отвориха първата музикална паралелка с насоченост към фолклорната музика и ме приеха. Всъщност това беше и първият ми контакт с автентичната народна музика и богатството й. Тъй като съм бил под влияние на различни стилове музика, естествено развих и “ухо”, което приема всякакви музикални предизвикателства, пред които съм изправен. Започнах с народната музика, тъй като основният ми инструмент е именно кавала, но си спомням, че първите ми експерименти всъщност бяха върху рок музика. Впоследствие, докато следвах в музикалната академия в Пловдив, сам реших да се запозная с джаза – нещо толкова абстрактно за нетренираното ухо.. и потънах много дълбоко в него. По-пътя към него минах и през блус музиката – обожавам блусарски китари!


снимка: Sofia from Sofia

Като изпълнител, който владее както кавала, така и саксофона, как решаваш кой инструмент да използваш за определена композиция? Как тези инструменти се допълват взаимно в твоята музика?

Определено ми е по-лесно да мисля като кавалджия. В същността си музикалните ми фрази до голяма степен са фолклорни, но контекста, в който се появяват, е с влияния от цялостната музикалната среда, в която съм бил. Може би най-точно е да се каже, че мисля във фюжън контекст. А саксофонът е “гъдела” – засега го използвам предимно за части от композициите, в които се солира. Това е доста благодарен инструмент – може да изсвиря хиляди ноти с кавала, но хвана ли саксофона, дори само две фрази могат да завихрят музикалната енергия около музиканта. Но свиря на него, защото го чувствам близък, а не за шоу.


снимка: Sofia from Sofia

Сподели историята за създаването на квинтета „Александър Михайлов и неговата Патърдия”? Как измисли името Патърдия за дебютния си албум?

В течение на времето, ми изникваха музикални идеи, които осъществявах с някои от групите, с които свиря, но имах нужда да разкажа историята си по моя начин. Успях да спечеля проект към НФК (Национален Фонд Култура) и с тяхна помощ да реализирам дебютния си албум. 

А името Патърдия дойде в подходящия момент, сякаш някак си завърши картинката, сложи лик на една концепция – смесване на разнородни звуци, а в моя случай – стилове от градските среди, където съм расъл. 

Албумът Патърдия е смесица от различни музикални стилове. Какъв беше творческият процес за този проект? Как бекграунда ти в българската народна музика повлия на подхода ти към джаза и други стилове?

Всъщност всичко си дойде естествено, това все пак е музика, нали. И тъй като съм запленен и от двата стила (фолклор и джаз), се случи една естествена симбиоза във фюжън стилистика. 

Когато се родиха идеите и събрах композициите за дебютния ми албум, следващата и особено важна стъпка беше да подбера подходящите музиканти, с които вибрираме на една честота, имат познание в нужните стилове и се работи леко. Резултатът усмихна всички ни, което беше признак за правилна посока.


снимка: Sofia from Sofia

Разкажи ни повече за темите и личните истории, които изследваш в композициите на Патърдия?

Всички истории, които разказвам в албума са лични и естествено създадоха картина, докато ги композирах. “Крадец във влака” е една от тях и е вдъхновена от съвсем истински случай, когато при едно пътуване с БДЖ се опитаха да ми откраднат сандвича. “Отплаване” пък е свързана с корабите и морето, които наблюдавам от малък. 

Музикалните теми взаимно се допълват в различните композиции, а имената им понякога дават посока на идеите ми. Темата на “Мечта” е лека и нежна и извиква образа на човек, който ми е много близък, човека до мен. За “Патърдия” става напълно ясно от заглавието. (смее се)


снимка: Q-Jazz Festival

Какво послание или чувство се надяваш слушателите да получат от твоята музика?

Като инструменталист винаги съм се опитвал да свиря така, че да насоча вниманието на слушателя в желаната от мен музикална посока. Иска ми се докато свиря, слушателите да си представят картините и цветовете, които са в главата ми. 

Да бъдеш избран като единствения български артист за тазгодишното издание на A to Jazz World Music Showcase сред 200 кандидати от 29 държави е голяма чест. С какво според теб твоят проект резонира с журито и какви са очакванията ти от предстоящото събитие?

Щастлив съм, че сме успели да привлечем вниманието на международното жури. Навярно сме успели да осъществим целта си добре – да смесим култури и стилове. Това е рядък шанс, който се надявам да ни покаже нови посоки за изяви и развитие. Фестивалът е впечатляващ и ще бъде истинско удоволствие да свирим на толкова утвърдена сред меломаните сцена.

снимка: Sofia from Sofia

Какво следва оттук нататък? Нови музикални посоки или колаборации, които предстоят?

Обичам да свиря с нови хора. Има музиканти от бранша, които ми действат наистина вдъхновяващо и ще се радвам в един момент да запиша нещо с тях. Иначе, посоките са много, но винаги търся подходящия хабитат за идеите си. Има някои интересни идеи, свързани със смесването на стилове, които се надявам в бъдеще да осъществя.

И последен въпрос – диня или пъпеш?

Не ми се сърдете, но ще кажа пъпеш (смее се). Просто ми е по-вкусен!


Интервю: София Хусейн за Dinya
Снимка корица: Sofia from Sofia

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.