В Джаза: Белград Джаз Фест

След като отпразнува 50 години от основаването си и успешно преодоля две трудни пандемични години, без да прекъсва фестивалните издания през 2020 и 2021, Белградският джаз фестивал продължава да представя най-добрия съвременен джаз от цял свят. Под мотото JAZZBEATS, в 38-ото си издание от 26 до 30 Октомври, той ще бъде домакин на артисти, които разширяват границите на джаза и внасят жанрово разнообразие – Nubya Garcia , Avishai Cohen Quartet, Omar Sosa Trio & Big Bend RTS, Immanuel Wilkins Quartet, Enrico Morello, Lars Danielsson & Liberetto, HI5, Steven Bernstein – Sexmob и много други.

Общо 16 концерта в рамките на 6 програми с участието на повече от 100 музиканти от 5 континента и с представяне на най-талантливите изпълнители от сръбската джаз сцена. Основната програма тази година ще включва концерти на 5 сръбски артисти – 1 солово изпълнение, 3 бенда и 2 биг бенда, което е рекорден брой в най-новата история на събитието, отразяващ възхода на сръбския джаз на световната сцена, с постоянното признание, което младите местни артисти получават в цяла Европа и по света.

Тази година акцентът е поставен върху младите изпълнители, които съставляват две трети от програмата: от подновяването си през 2005, съзнавайки образователната роля, която културните събития играят за възпитанието на новите поколения публика, фестивалът се стреми да подкрепя и да бъде платформа за изява на младите джаз артисти. В програмата ще участват и изпълнители, които в момента представляват най-горещите имена в света на джаза, както и няколко имена от по-старото поколение, които са оказали значително влияние върху развитието на жанра през XXI век. Тази година фестивалът ще обърне специално внимание и на оркестровия джаз.

Нямаме търпение и отброяваме часовете до 26-ти Октомври, когато Белград отново ще е в Джаза!

Билети за целия фестивал, както и за отделните концерти, може да намерите тук: www.tickets.rs.

Текст: София Хусейн

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.