На Фокус: Вийо Фарка Туре

Малийският блус-рок титан Вийо Фарка Туре (Vieux Farka Touré) ще свири за първи път в България тази неделя по покана на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ и платформата „АфроВизия“, малко повече от половин век след концерта на легендарния си баща на Младежкия фестивал в София през 1968 г.

Често наричан „Хендрикс на Сахара“, Вийо Фарка Туре е роден в Ниафунке, Мали, през 1981 г., син на легендарния малийски китарист Али Фарка Туре, който почина през 2006 г. Въпреки желанието на баща му да се занимава с военна кариера, Вийо е решен да тръгне по стъпките му като музикант. С подкрепата на семейния приятел, маестрото на кората (западноафриканска арфа) Тумани Диабате, Вийо убеждава баща си да благослови музикалния му път малко преди смъртта на Али. В интервю със Songlines, Вийо сподели:

Трудно е да бъдеш дете на човек, който е стигнал до върха на планината. Името те преследва и това означава, че трябва да положиш два пъти повече усилия, за да се утвърдиш. В началото на кариерата ми хората ме питаха защо просто не следвам баща си. Това щеше да е лесно, но ако бях тръгнал по неговите стъпки, хората щяха да ме критикуват, че го копирам. Затова знаех, че трябва да създам своя собствена идентичност. Само така хората щяха да ме слушат, а не просто да казват ‘той никога няма да бъде толкова добър, колкото баща си’.


снимка: Кис Диоуара

Първоначално се обучава да свири на барабани и калабаш (вид перкусионен инструмент) в Националния институт по изкуствата на Мали, но през 2001 г. Вийо тайно започва да свири на китара. Записва дебютния си албум с баща си, като улавя някои от последните изпълнения на Али. Издаден през 2007 г., албумът отдава почит на наследството на Али и включва сътрудничества с Тумани Диабате.

Вторият албум на Вийо, „Fondo“, издаден през 2009 г., показва неговия развиващ се стил, в който се смесват рок, латино и африкански влияния, като същевременно остава вкоренен в музикалната традиция на баща си. Албумът получава широко одобрение, което свидетелства за утвърждаването на Вийо като самостоятелна музикална сила.

През 2010 г. Вийо участва в концерта за откриването на Световната купа по футбол в Южна Африка и издава първия си албум на живо, в който демонстрира своето наелектризиращо сценично присъствие и китарно майсторство. Третият му студиен албум е озаглавен „The Secret“, защото разкрива скритата същност на блуса чрез поколенческа връзка между баща и син, като заглавната песен бележи последното сътрудничество между Вийо и покойния му баща. Албумът е продуциран от Ерик Красно и включва колаборации с известни артисти като родения в Южна Африка вокалист Дейв Матюс, Дерек Тръкс на електрическа слайд китара и джаз китариста Джон Скофийлд, което още повече затвърждава статута на Вийо като световен музикален талант.


снимка: Кис Диоуара

След издаването на следващия му албум „Mon Pays“, почитащ културата и устойчивостта на страната му, неподвластният на жанровете дух на Вийо продължава с проекти като „Touristes“ и „Samba“, демонстриращи неговата гъвкавост и креативност. По време на пандемията Covid-19 той записва „Les Racines“ (2022), завръщане към корените на пустинния блус, и си сътрудничи с групата Khruangbin в „Ali“, почитайки наследството на баща си.

Вийо започва да планира „Les Racines“ още през 2019 г., докато обикаля света на турне. Тогава се случва Covid-19. „Тъй като бях блокиран вкъщи, превърнах изолацията в свое предимство и използвах времето, за да завърша албума“, обяснява той. Записан в Бамако в домашното студио на Вийо – наречено Studio Ali Farka Touré в чест на баща му – албумът включва участието на Маду Сидики Диабате на кора (по-малкия брат на Тумани Диабате) и китариста Амаду Багайоко от малийския дует Amadou & Mariam.

Ние сме нищо, ако изоставим уважението към миналото, а това, което правя, идва оттам и от начина, по който съм израснал. Но също така можем да съчетаем модерността със силата на нашите традиции. В Мали много хора са неграмотни и музиката е основният начин за предаване на информация и знания. Баща ми се е борил за мир и като артисти сме длъжни да разказваме за проблемите, пред които е изправена страната ни, да сплотяваме хората и да ги насочваме към здравия разум.

снимка: Джем Хол

„Завръщането към корените на тази музика е ново предизвикателство за мен и никога не съм прекарвал толкова дълго време и не съм работил толкова усилено върху албум“, казва той. „Отне ми много време да обмисля как да го направя и да го сглобя. За да отдам дължимото на паметта на баща ми, знаех, че музиката трябва да е дълбока, трайна и силна.“

Отвъд музиката Вийо е ангажиран хуманитарен активист, като през 2012 г. основава благотворителната организация Amahrec Sahel за подпомагане на образованието и културата в Мали. Ръководи и фондация „Али Фарка Туре“, посветена на опазването на наследството на баща му и насърчаването на културното развитие на Мали. Чрез музиката и филантропията си Вийо Фарка Туре продължава да вдъхновява и насърчава общностите, затвърждавайки мястото си на глобален посланик на малийската култура и пример за творческо новаторство.

За повече информация за концерта в София: Събитие и билети (плакат: Иглика Коджакова).

 

Текст: София Хусейн за Диня
Снимка корица: Кис Диоуара
Цитатите в тази статия са взети от интервю на Вийо Фарка Туре за списание Songlines.Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.