The Time is Now

Róisín Murphy е трудно да бъде описана, а още по-малко да влезе в определена категория. Името ѝ обикновено се свързва с епитети като ексцентрична, интригуваща, поразителна или експериментална, а музиката ѝ от албум в албум се развива и неспирно сменя посоката си. Както самата тя казва за последния си солов албум, Take It Up To Monto – „тези песни отказват да се интересуват какво мислят хората за това, което съм правила преди или какво хората си мислят, че трябва да направя“.

Сценичните изпълнения са също толкова непредсказуеми и вълнуващи колкото песните ѝ и често включват почти театрални моменти. Изключение не направи и брилянтният концерт по време на сръбския фестивал Exit тази година, където в рамките на час и половина ирландската изпълнителка сменяше с естествена лекота костюми за почти всяка песен, и то без да прекъсва изпълнението си по никакъв начин. Сцена, изпълнена с щендери за дрехи, куфари с триглави маски, очила и всевъзможни аксесоари за глава – от фламинго до крилат пенис (о, да, прочетохте правилно) допълваха цялостното усещане за истински спектакъл и ни припомниха защо Róisín е не просто певица, изпълнител или музикант, а истински артист.

Силната връзка на Róisín Murphy с модата като още един начин на себеизразяване е заложена отдавна – от времето на Overpowered, когато се обръща към дизайнери като Gareth Pugh и V&R. Модата за нея е вид код и никога не се е бояла да експериментира с него или да залага на явни противоречия. За следващия си албум, Hairless Toys, тя се връща към модата от тийнейджърските си години и винтидж влиянията. Отказва дизайнерски дрехи, защото „цялата идея за брандове и марки в модата се е разраснала до такава степен, че не усещам подходящо или интересно да заложа на това за този албум“.

През последните две десетилетия Róisín продължава да експериментира във все повече нови области, режисирайки видеоклиповете си или използвайки във визуалната част на концертите си снимки, които е заснела по време на пътуванията. Бяга от клишетата и определенията и отстоява творческата си свобода, без да се съобразява с чужди очаквания.

„Днес трябва да бъдете толкова гъвкави в света“, казва тя. „За мен въпросът е какво прави една поп звезда, един режисьор, един артист… къде ме води това в бъдеще? Отговорът е, че може да ме отведе навсякъде, където поискам, наистина навсякъде. Може да ме отведе до галерия или до това да бъда режисьор… и да продължавам да правя музика през цялото това време“.

„Да разчитам само на моята музика не е толкова вълнуващо за мен“, допълва тя. „Мисля, че винаги съм искала тези различни нива на креативност да се развиват паралелно. Когато имам позитивна перспектива, мисля, че може би светът е по-готов за това, отколкото преди години. Може би се намирам в добра позиция и време, за да бъда такъв артист“.

текст и снимки: София Хусейн за Dinya
видео: Exit festival

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.