Summer of Love&Style

Фестивалната мода набра особена популярност през последните години с музикални събития като Coachella, Glastonbury и Primavera Sounds, привличащи публика от цял свят и превърнали се в своеобразно модно дефиле на фона на концерти, където понякога се оказва по-важно какво си облякъл, отколкото кой е на сцената в момента.

Брандовете за дрехи (H&M, Zara, Urban Outfitters – само за да споменем някои) започнаха да пускат колекции, вдъхновени от тези фестивали, и дори големите модни издания като Vogue следят какво се случва на тях. Фестивалите се оказаха перфектното място, за да се види какво се носи в момента и какви тенденции се зараждат „на улицата“, но със свободата да си още по-разкрепостен и смел.

Сръбският фестивал Exit не се свързва задължително с екстравагантна или иновативна мода, а по-скоро с практична и най-вече еклектична. От ризи с тропически принтове и всевъзможни цитрусови плодове, през  тениски с интергалактически пухкави котета, които искат да превземат света в огън и ужас (да си признаем – това го подозирахме отдавна!),  до раници с Mickey Mouse, гръндж влияния от 90-те (говорейки за еклектика: тениски на Nirvana в публиката на Years&Years – хмм?) и тук-там някой златен шалвар.

Имайки предвид високите температури и нечовешкото количество прах, с което трябва да се бориш (другата опция е кал, в редките случаи, когато е валяло), то логично повечето посетители предпочитат удобни обувки, с които да обикалят немалката крепост между концертите и хич не сме изненадани, че Nike & Adidas властват все още масово.

Ако можем да откроим една специфична тенденция за този фестивал обаче, то това са маските за прах. След като се борихме първите дни безуспешно с прашните бури, предизвикани от хилядите хора, тъпчещи на едно място при температури около 35 градуса (или както Goldie се провикна една сутрин преди няколко години от сцената – “desert stooooorm”), то накрая дори нашият екип се предаде и започна да импровизира с шалове, тениски и други подръчни материали.

Така че, за догодина си знаете – удобни обувки (все пак трябва да посрещнем изгрева танцуващи), стилни маски за прах и пълната свобода да изглеждаш както си пожелаеш.

Останалото ще го намерим в Нови Сад!

текст и снимки: София Хусейн за Dinya

 

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.