Бомбино и електрическата му китара като символ на бунта

„Не виждам китарата като пушка, а като чук, с който да съградя дом за туарегския народ“ – Омара „Бомбино“ Моктар


Чували ли сте за „туарегския Джими Хендрикс“ от Агадез, Нигер?

На 8 ноември (сряда) ще имате възможност да го слушате с групата му за първи път в София благодарение на железния тандем Аларма Пънк Джаз & Wrong Fest.

Омара „Бомбино“ Моктар (на тамашек, езика на туарегите – ⴱⵓⵎⴱⵉⵏⵓ) е роден през 1980 в Тидене, на 80 км от Агадез, центъра на туарегската цивилизация в Нигер. С избухването на Туарегското въстание (в различни части на Мали и Нигер с цел отвоюване на автономия) през 1990 семейството му бяга в Алжир. Електрическата китара открива в тинейджърските си години в Алжир и Либия, учейки се (заедно с други туарегски момчета, негови приятели) от видеозаписи на Джими Хендрикс и Марк Нопфлър. През 1997 се завръща в Агадез. Само десетилетие по-късно за първи път бива издадена негова музика под името Group Bombino – в концертния албум „Guitars From Agadez, Vol.2“ на сиатълския лейбъл Subleme Frequencies. Точно тогава обаче, през 2007, избухват нови туарегски бунтове в Нигер, на които държавата отговаря със серия от брутални репресии. Електрическата китара бива забранена за туарегската общност, тъй като централната власт вижда в нея символ на бунта. Двама от тогавашните членове на групата на Бомбино са екзекутирани, а той самият успява да се спаси в Буркина Фасо.

снимка: Richard Dumas

Tам се присъединява към групата Tidawt, също изгнаници от Нигер, с които е поканен за първи път и в САЩ като част от фестивал, посветен на туарегската култура. Американският саксофонист Тим Райс пък го кани за специален проект, посветен на музиката на Ролинг Стоунс, като накрая Бомбино свири заедно с Кийт Ричардс и Чарли Уотс в една от песните.

В скорошно интервю запитан за отговорността на известността си, Бомбино сподели: „Kогато излизаме на турне, носим отговорността да покажем на света промяната, която можем да донесем. Защото ние, които сме навън, можем да говорим за реалността на нещата, които се случват в страната ни. От артистите зависи да носят посланието за мир, за развитие, за желание за промяна, доколкото е възможно.“


снимка: Lara Cocciolo

В Буркина Фасо Бомбино среща филмовия продуцент Рон Уаймън, който му помага да направи записи на музиката си. През 2010г., след утихването на конфликта и помирението между враждуващите страни, той се завръща в Нигер, където изнася концерт в пустинята пред над хиляда души, документиран във филма „Agadez, the Music and the Rebellion“.

Дан Ауербах от The Black Keys продуцира албума му Nomad (2013), издаден от Nonesuch Records. Междувременно военното напрежение в северната част на Мали ескалира и пътищата на Бомбино и на Tinariwen (най-известната туарегска група в света, доайените на т.нар. „пустинен блус“) се пресичат за поредица от концерти в Париж, с които те обръщат вниманието на света към проблемите на туарегите в Северна Африка.

снимка: Anne Combaz

Следва американско турне, съвместни концерти с Робърт Плант, Гогол Бордело и Амаду & Мариам, участия в лайв сешън форматите на KEXP и Tiny Desk, a шестият студиен албум на Бомбино – Deran (2018), записан в студио, собственост на краля на Мароко – е номиниран за Грами в секцията „Най-добър уълрд мюзик албум“.

В София Бомбино идва с Кори Уилхелм (барабани и калабаш, САЩ) и Юба Диа (бас, Мавритания) и с музиката от най-новия си албум Sahel (2023). Концертът ще е както празник, честващ туарегския рокендрол и култура, така и начин организаторите, да заявят подкрепата си за всички невинни хора, които в момента преживяват поредния преврат и ескалиране на насилието в Нигер.

снимка: Mathias Magritte

Вратите на клуб *Mixtape 5* отварят за публика в 20:00ч., а началото на концерта ще е в 21:00ч. Преди и след него в клуба ще звучи тематична музика – трайбъл рокендрол и психеделик блус от Африка, Азия, Близкия Изток и Далечния Север – селекция на Аларма Пънк Джаз и Wrong Fest.

Билети може да откриете в EpayGo и на касите на EasyPay, а събитието може да следите във Фейсбук.

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.