Бъдещето, което вече се случва

Dutch Design Week в Айндховен

Холандският свят на дизайна е признат катализатор на иновации. Той е важен двигател на икономиката в страната.
Dutch Design Week буди традиционно изключителен интерес сред творците. На скоро приключилото изложение в Айндховен взеха участие 2000 дизайнери, които представиха творбите си пред повече от 250 000 посетители. В рамките на една седмица тук си дадоха среща представители на политиката, бизнеса, институциите, медиите. Техните дискусии търсеха решения за бъдещето на дизайна.
В токшоу като Now Future тази година бяха обсъдени теми като мобилност, климат, градско развитие, финансова система, влияние в/у паметта и концепцията „Интернет на нещата“, или с две думи ре-дизайн на комплексни системи. Тринадесетото издание на изложението обхвана 400 минисъбития, фокусирани върху практични решения, изобретателен дизайн и нови перспективи. Акцентът е върху co-creation с индустрията в един по-експериментален дух. Сфери като земеделие, технология, наука и здравеопазване обединяват сили с дизайнерите. Съвременният консуматорски модел, който все по-застрашително превръща суровините в оскъдни, отваря нови възможности за креативните умове. Моето внимание бе спечелено от онези решения, които водят до нови устойчиви производствени методи.

Дори да не направиш нищо с ръцете си, то щом си дизайнер, принадлежиш към brainstorm отбора. Agri meets design е платформата, където земеделци и дизайнери предлагат обещаващи и интелигентни концепции за иновативни решения. Експериментира се с идеи как, например, да се използват второкласни плодове и зеленчуци. Или пък каква съдба да има едно мъжко козле, което практически не подлежи на отглеждане… Bodywarmer за новородени прасенца, който осигурява поддръжката на жизненоважна температура на тялото в първите часове след раждането, бе решение в същия дух, представено от Niels Aarts.

1 Agri meets design (1)

Темата за храната на бъдещето присъства все по-засилено в дизайна. Един от моите фаворитите е Chloe Rutzerveld, индустриален дизайнер в Университета по технологии в Айндховен. Нейният проект „ Edible growth” е пример за храната на бъдещето, мост, свързващ новите технологии и автентичните методи за отглеждане на храна. Красивата тестена кошничка, от която се показват гъбки и листенца, всъщност представлява многобройни слоеве от семена, спори и мая от 3D принтер. Образува се разсад и гъби, а впоследствие и годна за консумация храна. Процесът протича в рамките на 5 дни и структурата, ароматът и вкусът стават все по-интензивни. В зависимост от предпочитанията си потребителят решава кога да изполва изделието.
Дизайнерката споделя: „Искам да покажа, че хай тек или лабораторно произведената храна не е задължително нездравословна, изкуствена и безвкусна. „ Edible growth” е пример за хай тек, но абсолютно натурална, и устойчива храна, изобретена чрез колаборацията между наука, дизайн, технология и природа“. Така авторката прилага интелигентно използване на натуралните процеси като ферментация и фотосинтеза с малко ресурси.

2 Edible Growth by Chloe Rutzerveld (2)

Официалният спонсор, партньор на Dutch Design Week, Volvo, предизвика 9 дизайнери, избрани от жури с темата „Dеsign Move Us”. Конкурсът бе спечелен от Mianne de Vries. Volvo XC60 ще те отведе на местата, които си струва да бъдат заснети. Дизайнерката улавя специалното изживяване в осезаем обект. “Capture Vase” е фоточувствителна порцеланова ваза, която следва формата на Volvo XC60 и е поместена в черна цилиндрична кутия с функция на стенопеичен фотоапарат. Затваряте кутията, експонирате през малък визьор, отваряте кутията и изваждате вазата, която е запечатала вашия прекрасен момент. Mianne успява да улови всички основни ценности на Volvo XC60 и това й донесе парична награда от 5000 euro. На въпроса ми дали продуктът ще се появи на пазара, тя отговори: „Идеята е Volvo да продава модел XC60 с този продукт-изненада в багажника и клиентът да направи тази единствена снимка върху вазата по време на незабравимо пътешествие. Но все още нямам представа дали ще се продава“.

3 Captire Vase by Mianne de Vries (2)

„Hidden Beauty – inner skins” е още един проект, който доста ми допадна.
Немското дуо текстилни дизайнери – Gutedort, се ориентират към бракувания материал в животновъдството. Те преработват и преобразяват вътрешности от овце, прасета и крави, които са сметнати за непривлекателни и следователно непотребни. Находчивите авторки трансформират отпадъците във фина материя подобна на кожа, от която могат да се произвеждат декоративни предмети или аксесоари. Комбинирайки изработка, дизайн и експеримент, Gutedort създават оригинален материал и очакват поръчки.

4 Hidden Beauty  inner skins by Gutedort (1)

В категорията „Mind your step” множество идеи показаха силата и единството на науката, технологията и дизайна. Care, live, learn, make, move, sense. Редица продукти, работилници и лекции, които могат да усъвършенстват цялостно общоприетия или личния ни лайфстайл. Gustavo Rios ми показа сътворения от него симпатичен инструмент, който представлява интерактивен звуков пейзаж като ритуал за заспиване и събуждане. Ако имате смущения на съня, трябва все някак да го разрешите, за да бъде денят ви пълноценен и ведър. Звуците могат да спомогнат за изчистване на съзнанието и да умиротворят чувството за безпокойство. Чрез прости дървени дъсчици сами композирате приспивна мелодия или пускате ромоленето на дъжда да ви омае. Минималистичният дизайн на продукта може да се помести върху нощното ви шкафче.
„Haptic beats” е изобретената от Attalan Mailvaganam човек-музика-машина-комуникатор, която позволява контролиране на shuffle функцията и звука чрез жестове.

5 Gustavo Rios and Attalan Mailvaganam (1)

Иновация на материали и нови произвдствени методи са в основата на конструкцията на уникални облекла в проекта „This fits me” на Leonie Tenthof. Лазерно рязане и 3D моделиране в модата ускоряват многократно процеса на скрояване. Използването на подобна технология с помощта на 3D боди скенер осигурява базисната информация за дизайна на дрехата. Остава само клиентът да добави своите персонални предпочитания и изисквания. В резултат на това се получава перфектната дреха, която съвпада с контура на тялото и идентичността на притежателя й.

6 This Fits Me by Leonie Tenthof

Co-working се открива в основата на почти всички концепции, както и при социалния дизайн. Дизайнери и лишени от свобода обитатели на затвора във Veenhuizen изработват колекция продукти с машини, принадлежащи на затвора. Лишените от свобода таланти доразвиват занаятчийските си умения с помощта на дизайнерите и получават диплома, с която по-късно да се реализират в живота навън.

7 Veenhuizen Collection

В самия край на тази дълга, креативна разходка завършваме с инсталацията „Kneeling – Five years of WE MAKE CARPETS”. Така са нарекли своя проект килимарките от формация We Make Carpets. Вече пет години 2 момичета и едно момче „плетат“ килими, на които не се стъпва, нито се докосват, нито се вкусват. Те са направени от бирени бутилки, макарони, щипки за пране, лепенки, чашки, балони или дори шишарки. Артистичното трио предизвиква зрителя да погледне с друго око на предметите от ежедневието и да съзре красотата им. „Ти не купуваш кламери, защото красиви, но те са“. Комбинирайки знанията с т.нар. критичен дизайн в необичайни килими, те сътворяват една съвременна интерпретация на мнимия разкош. Принципът, по който се изработват килимите, е да се плетат в посока от центъра към периферията. Позата е свързана с физическо усилие, което напомня древния способ на тъкане на колене. Находчива естетическа презентация в графично решение.

8 WeMakeCarpets 1

Горепосочените примери разкриват само малка част от безброй зашеметяващи творения, изложени в рамките на Dutch Design Week. Искрено препоръчвам да впишете в графика си едно есенно посещение на Айндховен, ако желаете истински да навлезете в бъдещето, което вече се случва.

missmikmik за Dinya

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.