В Джаза: Белград Джаз Фест

 

“Човече, ако трябва да питаш какво е джаз, то никога няма да разбереш.”
Луис Армстронг

Затова и не питаме, а слушаме. Стягаме багажи за съседна Сърбия, а целта ни е Белград Джаз Фест. От 22 до 28 октомври джаз ще се лее от Дунава до Сава на юбилейното 35-то издание на фестивала под мотото “Jazz celebration”.

Фестивалът е основан още през 1971 като връзка между Югославия и света. Първите 20 години са повече от успешни, но поради политическата ситуация в страната следва пауза от близо 15 години. И когато белградският Младежки център с подкрепата на община Белград възстановява джаз феста, той трябва да се докаже отново: пред публиката, музикантите и международната общественост.

Ключът към това за организаторите е “разпознаването на следващото поколение автори, току-що стъпили на световната джаз сцена, носещи нова естетика – те не само интерпретират стандартите по нов начин, но и носят със себе си нов вид джаз, адаптиран към новото време. Виртуозността се подразбираше в тях, но емоцията, отношението, визията и артистичното послание отново излязоха на преден план”.

Основните звезди на тазгодишното издание ще излязат в зала Комбанк – зала, която е изключително обвързана с историята на това събитие. Там ще имаме възможност да видим някои от абсолютните джаз легенди – на 23 октомври бас китариста Стенли Кларк (Stanley Clarke) с група, която се отличава с блестящ млад талант, и на 24 октомври, джаз дивата Диана Рийвс (Dianne Reeves). Последната фестивална вечер, 27 октомври, е запазена за музиката на гиганти, положили основите на съвременните джаз тенденции – програмата ще бъде открита от Mingus Big Band със селекция от композиции на незабравимия Чарлз Мингъс (Charles Mingus). Следва Чарлз Лойд (Charles Lloyd), жива джаз икона и един от най-великите импровизатори на всички времена, неизчерпаем мислител и новатор. Този забележителен визионер, важен с развитието на философията на джаза през 21 век, идва в Белград за трети път – сега с новия си проект Kindred Spirit. В допълнение, някои от най-интригуващите млади групи от нашия континент ще излязат също в зала Комбанк: напълно нетрадиционните Flat Earth Society от Белгия (23 октомври), като първата модерна европейска голяма група на фестивала от много време, както и най-големите таланти от Изтока в момента – руснаците Ilugdin Trio feat. Tanya Balakirskaya (24 октомври).

Другата основна локация на фестивала по традиция е Младежкият център в Белград, чиято лежерна и алтернативна атмосфера привлича млади и нови групи от цял ​​свят.

Акцент в програмата е все по-влиятелната съвременна немска джаз сцена, от която идва забележителният пианист Майкъл Волни (Michael Wollny) със своето трио (26 октомври), както и изключително талантливата група на барабаниста Макс Анджеевски (Max Andrzejewski) – Hütte (25 октомври), с програма в чест на на великия английски рок аутсайдер Робърт Уайат (Robert Wyatt).

Нямаме търпение да чуем на 25 октомври и най-новия албум  „Love and Liberation“ на американката Джазмея Хорн (Jazzmeia Horn), която ни покори още миналото лято по време на A to JazZ фестивала в София.

снимка: Джазмея Хорн по време на A to JazZ фестивала в София, България

Пиано джаз сензацията от Канада, Лайла Биали (Laila Biali), и нейното трио ще чуем на 26 октомври, следвани от голямото име на съвременния американски джаз, Стив Коулман (Steve Coleman), с групата Five Elements (26 октомври) – те ще ни предложат вълнуваща комбинация от джаз и хип-хоп.

Програмата на фестивала буквално прелива, но няма как да не споменем и две от големите нови имена. От Великобритания пристига супер талантливият млад тромпетист Хенри Спенсър (Henry Spencer) с групата Juncture (26 октомври), а от Полша – изключителният пианист със специална чувствителност, Макией Обара (Maciej Obara), заедно с квартетa Unloved (24 октомври). Макией Обара е една от най-големите надежди на прочутия лейбъл ECM (с 50-годишен юбилей тази година).

Вълнуващо е да чуем и актуални групи от нашите географски ширини като Dragon’s Fuel от Нови Сад, които тази година забиха в Пловдив не къде да е, а на Руския пазар (локална версия на софийския битак) по време на фестивала Hillock Carnival.

Белградският джаз фестивал ще има и програма PLUS тази година: в понеделник, 28 октомври, ще видим един от най-важните европейски джаз изпълнители, пианиста Кетил Бьорнстад (Ketil Bjørnstad) от Норвегия. Този култов автор, когато става въпрос за скандинавската джаз школа, и споменатия вече лейбъл ECM, ще проведе солов концерт в голямата зала на Младежкия център в Белград.

Билети на учудващо достъпни цени за целия фестивал, както и за отделните концерти, може да намерите тук: www.tickets.rs.

А докато броим дните до началото на джаз празненството, си припомняме миналогодишното издание и потропваме в такт с музиката на Jimi Tenor, Chucho Valdés, Kurt Elling, Youn Sun Nah, Enrico Rava и Joe Lovano.

текст и снимки: София Хусейн за Dinya

Be first to comment

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.